Не взимайте емоционално решение дали да прехвърлите парите си от втория

...
Не взимайте емоционално решение дали да прехвърлите парите си от втория
Коментари Харесай

Заслужава ли си да прехвърлим парите си за втора пенсия в НОИ?

Не взимайте прочувствено решение дали да прехвърлите парите си от втория дирек в Национален осигурителен институт. Това съобщи в ефира на Иван Нейков от Балкански институт по труда и обществената политика.

" В момента сме на половината от пътя, в който моделът с втората пенсия ще сработи изцяло. Хората, които от 2021 година ще стартират да се пенсионират и от първия и от втория дирек, в действителност имат 40 години обезпечаване в първия дирек и 20 години обезпечаване във втория. Не е доста правилно да желаеме от втория дирек да даде подобен резултат като първия. Истинското съпоставяне ще стане, когато хората са създали обезпечаване и в първия, и във втория дирек по 40 години ", поясни Иван Нейков. 

Според него моделът е доста логически и елементарен – колкото повече пари си вложил, толкоз по-голяма пенсия ще получиш след това. " От тази позиция ще има доста голяма разлика от пенсиите, които хората ще получават от втория дирек. Ако си се осигурявал над 15 години на междинна и над междинна заплата, плановете демонстрират, че ще получиш над 100 – 170 лв. втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма по какъв начин да получиш огромна пенсия, тъй като приносът е по-малък ", изясни още Нейков. 

" Моят съвет е хората да не вземат прочувствено решение дали да трансферират парите си от втория дирек в Национален осигурителен институт ", означи специалистът и напомни, че за да се пенсионира човек по първия дирек, би трябвало да изпълни две условия – възраст и стаж, до момента в който с цел да получиш пенсия за втория дирек му би трябвало единствено възраст.

Припомняме, че три типа пенсии ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, в които за втора пенсия се обезпечават работещите, родени след 31 декември 1959 година Това предвиждат текстове от законопроекта за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, оповестени за публично разискване от Министерството на труда и обществената политика. Заложените разновидности са: пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида на всеки обезпечен и еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида.

Планира се пожизнена пенсия за напреднала възраст да се заплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на обезпечения във втория дирек разрешават разпределяне на този тип пенсия в размер, който не е по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст. Осигурените ще имат право на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст при навършване на възраст за придобиване на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Кандидат-пенсионерите ще могат да се възползват от това право и 1 година преди да навършат регламентираните в Кодекса за обществено обезпечаване години, само че единствено при изискване, че средствата по самостоятелната им партида разрешават да им се отпусне спомагателна пожизнена пенсия в не по-малък размер от минималната пенсия за стаж и възраст. Гарантираният размер на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната организация за приходите и от Националния застрахователен институт осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. 

Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст може да бъде с обезпечен интервал на погашение. Може да включва и разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст. В тези случаи срокът и размерът на разсроченото заплащане, както и размерът на пожизнената пенсия, се избират от обезпеченото лице. 

Разсрочено заплащане на средствата от самостоятелната партида на обезпечения в повсеместен пенсионен фонд ще е допустимо, когато тяхната стойност не е задоволителна за разпределяне на пожизнена пенсия, само че надвишава три пъти минималната пенсия за стаж и възраст. В този случай месечното заплащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Гарантираният размер на разсроченото заплащане е еднакъв на този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените осигурителни вноски за съответното обезпечено лице. 

В лимитирани случаи, в които пенсионните спестявания не са задоволителни, с цел да се обезпечи разсрочено заплащане, се планува еднократно погашение на средствата от самостоятелната партида на обезпечения. Това се планува, когато средствата по самостоятелната партида на обезпечения са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР